Klimakappløpet: Hva påvirker norsk klimapolitikk? - Hjort
Hva leter du etter?

Klimakappløpet: Hva påvirker norsk klimapolitikk?

Land som Norge er ambisiøse i sin klimapolitikk. Konkurransen internasjonalt øker, og sanksjoner mot Russland påvirker tempoet. Vi snakker med klima og miljøminister, Espen Barth Eide.

Hør episoden på Spotify ved å trykke her og på iTunes her
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Sesong 4

Det er en stor glede og igjen ha besøk av Espen Barth Eide i vår podkast Energisk. Med dyre strømpriser, sanksjoner mot Russland, ambisiøse klimamål både i politikken og næringslivet, klima- og miljøutfordringer, samt behov for mer fornybarenergi, kan vi by på en høyaktuell episode med Ola Hermansen og Sjur Obrestad Gabrielsen.

Episodens ekspert er Espen Barth Eide

Blir Norge forbigått? Klimakappløpet har for alvor begynt

I denne episoden snakker vi blant annet om Norges ansvar til å omstille oss. Vi er nødt til å bli grønnere, snillere mot miljøet og naturen – globalt og lokalt. Vi må sette oss i førersetet – raskt.

  • Hvordan kutte utslippene?
  • Hvordan øke energien slik at vi kan utvikle og bruke nye løsninger i industrien og teknologien?
  • Hvordan samarbeide på tvers av fag, sektorer og land?

Hvilke virkemidler tilbyr staten?

Det mangler ikke på investeringsvillige investorer. Dette bekrefter også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i episoden Grønne selskaper og kapitalvillige investorer.

Staten kan mer enn å bruke penger for å sørge for at Norge lykkes med industriutviklingen; å sette standarder, krav og forbud er vel så viktig. Og samle aktører og sette brede planer i omlegg, sørge for at riktig ressurs er tilegnelig når næringslivet faktisk trenger dette, er noe både Næringdepartementet og Klima og miljødepartementet arbeide mye med.

Hvordan utvikle fornybarkraft samtidig verne om et naturmangfold?

Vi trenger mer fornybarkraft, samtidig ønsker vi å ta vare på areal, miljø og natur. Lar det seg forene? Dette er et dilemma ministeren svarer på.

Kapittel 3 – fornybar revolusjonen

Krigen i Ukraina påvirker EU, Verden og Norge. Espen Barth Eide trekker de store linjene og gir en grundig forklaring på hvordan Norge må bruke den opparbeidet kunnskapen vi har fra «kapittel 2»; olje og gass, og utvikle fornybar energi til den neste verdensøkonomien. Vi må forstå vår klima- og energipolitikk i Europeiske energitransaksjoner, først da kan vi gi næring til hele verdikjeden.

Hør Energisk - en jusspodkast fra Hjort

Episoden er tilgjengelig på Spotify, iTunes og andre steder du hører podkast.