Høyesteretts vurdering av styreansvaret
Partene var enige om at Gråkjær AS hadde en ubetinget rett til å kreve utbetaling under påkravsgarantien, og at det i seg selv ikke var rettsstridig å motta beløpet. Det sentrale spørsmålet var om det var uaktsomt og i strid med aksjerettslige plikter og lojalitetsforpliktelsen etter garantiavtalen å disponere garantimidlene før ansvarsforholdet var rettskraftig avgjort.
Høyesterett tok utgangspunkt i aksjeloven § 17-1, som fastsetter at daglig leder og styremedlemmer kan holdes personlig ansvarlig for skade de forsettlig eller uaktsomt har voldt overfor selskapets kreditorer. Høyesterett understreket at styreansvar krever en særskilt begrunnelse – ledelsen i et selskap har et betydelig handlingsrom for sine forretningsmessige vurderinger. Dette gjelder særlig i situasjoner med økonomiske vanskeligheter, hvor selskapsledelsen må foreta vanskelige avveininger mellom å verne aksjeeiernes interesser på den ene side og kreditorenes interesser på den andre.
Høyesterett legger videre til grunn at spørsmålet om ledelsen kan holdes ansvarlig for enkeltbeslutninger i en økonomisk vanskelig situasjon, må vurderes konkret ut fra forholdene på handlingstidspunktet. Erstatningsansvar forutsetter en rettsstridig opptreden, og det sentrale er derfor om personen har handlet i strid med de plikter som gjelder for rollen vedkommende har i selskapet, og kan bebreides for dette. Av betydning er også hvorvidt personen utsetter kreditorer eller medkontrahenter for en «ekstraordinær» eller «upåregnelig» tapsrisiko.
Under den konkrete vurderingen av styrelederens handlemåte, uttalte Høyesterett at Nordic Kingfish ikke kunne ha en berettiget forventning om at garantimidlene skulle «holdes av» i påvente av en endelig dom. Dette ble særlig begrunnet med Gråkjærs likviditetsbehov og det faktum at selskapet, i henhold til garantiavtalen, hadde rettmessig adgang til å trekke på garantien. Høyesterett anerkjente at As disposisjon innebar muligheten for et etteroppgjøret, og at det i visse situasjoner kan tenkes en plikt for en påkravskreditor til å reservere midler til et slikt oppgjør. I den foreliggende situasjonen forelå det imidlertid ingen slik plikt, og As handlemåte ble derfor ikke ansett som rettstridig.
Høyesterett anså heller ikke disponeringen som et brudd på aksjelovens forsvarlighetskrav til selskapets egenkapital.
Høyesterett konkluderte derfor med at A ikke hadde opptrådt uaktsomt eller brutt sine plikter etter aksjeloven, og han ble frifunnet for erstatningsansvar.