Én melding: Grønnere, smartere og større verdiskapning - Hjort
Hva leter du etter?

Én melding: Grønnere, smartere og større verdiskapning

Politiske signaler spiller en viktig rolle for aktører innenfor fornybar energi. Derfor knyttes det stor spenning til Stortingsmeldingen som legges frem denne våren. Vi snakker med politisk rådgiver Karoline Sjøen Andersen

Hør episoden på Spotify ved å trykke her, eller iTunes ved å trykke her
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Sesong 2 episode 8

Politiske signaler spiller en viktig rolle for aktører innenfor fornybar energi. Derfor knyttes det stor spenning til energimeldingen som legges frem denne våren.

Energimeldingen, eller industrimeldingen som er den korrekte betegnelsen, er en sammenslåing av olje- og energimeldingene. Dette blir den første industrimeldingen siden 1981.

Hvorfor industrimelding?
Er det noe vi lærer av episodens ekspert, Karoline Sjøen Andersen, politisk rådgiver for olje- og energiminister Tina Bru, så er det betydningen av «industrimelding». Samtidig som klimautfordringer krever at samfunnet omstilles i retning av mer bærekraft, er det også sentrale endringer i Norsk industri som blir viktig for den Norske økonomien og næringslivet. Det må tenkes grønnere og smartere får å sikre større verdiskapning.

I flere år har det blitt lansert energimeldinger og oljemeldinger, men denne våren legger regjeringen frem én melding. Som Karoline Sjøen Andersen påpeker i episoden, er det viktig å sette alt i sammenheng. Olje- og energi er ikke to sektorer som eksisterer i hver sin sfære, men påvirkes og drives av samme krefter. Eksempler på dette har vi sett mange av i Energisk. Det er selskaper som tidligere har vært i petroleumssektoren som nå utvikler ny teknologi, eller større tradisjonelle oljeselskaper som investerer i fornybar energi.

Langsiktig verdiskapning
I episoden ser vi på de viktigste områdene som meldingen omfatter. Hvilke effekt vil det ha, og hva ønsker politikerne å oppnå?

Ett av temaene i meldingen er nye næringer som havvind og hydrogen.

Mange aktører peker på hydrogen som en viktig faktor for at Norsk industri skal lykkes i årene fremover, men regjeringens manglede bidrag til hydrogensatsing har blitt kritisert. Vil hydrogen ha en viktig plass i fremtidens energisystem, og vil stortingsmeldingen inneholde en konkret storsatsning? Derfor er vi innom det varslede veikartet for hydrogen.

Potensialet for havvind fremkommer også i kommende melding. Det er varslet at det vurderes enkelte forskriftsendringer til havenergilova, og dette er noe programlederne i Energisk virkelig er interessert i å få vite mer om.

Siste hovedtema i episoden er distribusjon. Hva tenker departementet om utviklingen, og er regelverket klargjort klar for den digitale og teknologiske innovasjonen?

Episodens ekspert er Karoline Sjøen Andersen

Industrimelingen omhandler ikke kun energien i seg selv, men å skape aktivitet, arbeidsplasser og verdier. Med andre ord, vi kan garantere for en spennende episode.

Hør Én melding: Grønnere, smartere og større verdiskapning på Spotify, iTunes og andre steder du hører på podkaster.