Digitalisering av eiendomsbransjen: Kloden har ikke tid til å vente - Hjort
Hva leter du etter?

Digitalisering av eiendomsbransjen: Kloden har ikke tid til å vente

Unødvendig energiforbruk fra næringsbygg er et reelt klimaproblem, men nye og smart teknologi bidrar til energieffektivisere nåværende bygg. Vi snakker med Sjur Usken.

Sjur Usken er lidenskapelig opptatt av hvordan verden skal redusere Co2-utslipp. Iveren i kombinasjon av teknologikompetanse og et kommersielt blikk har blitt til en imponerende gründerreise. Energisk er så heldig å få et innblikk i hvordan ClevAir jobber med blant annet å gjøre næringsbygg smartere.

Hør episoden på Spotify ved å trykke her eller iTunes ved å trykke her
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Sesong 2 episode 13

Når vi debatterer forurensing og utslipp, er det ofte transportnæringen som er i fokus. Det mange ikke er klar over er at energiforbruk fra bygninger utgjør globalt sett en langt større del av det farlige utslippet, foreller Sjur i episoden. Sammen med hans makker, Jon Rasmussen, har de etablert en løsning for energieffektivisering av bygninger som både reduserer klimautslipp og senker driftskostnadene.

Episodens ekspert er Sjur Usken

Sjur Usken er en av gründerne i ClevAir

I denne episoden dukker programlederne i Energisk, Ola og Sjur, inn i software-teknologien til ClevAir. Programvaren gjør bygninger mer energieffektive, automatiserer driften og kvalitetsikrer innendørsklimaet ved algoritmer som henter ut data fra bygget og omverden i sanntid. Dataene analyseres og optimaliserer byggets behov for bruk av energi.

Bygninger alene står for 33 % av de globale CO2-utslippene og bruker enorme mengder unødvendig energi. I følge ClevAir står nå eiendomsbransjen overfor samme revolusjon som mediebransjen gjorde for 10-15 år siden.

Eiendomsselskapene må ta endringene på alvor, enten de vil det eller ikke. Og igjen ser vi hvordan EUs taksonomi påvirker norsk næringsliv. Å klassifiseres som et grønn bygg kan gi flere konkurransefortrinn og betingelser, i tillegg til å være et attraktivt investeringsobjekt.

Taksonomien er en av grunnpilarene i EUs handlingsplan for bærekraftig finans, og er kjernen for å nå klimamålene i Paris-avtalen og målet om et nullutslippssamfunn i 2050. Trykk her for å lære mer om bærekraftig kapital.

Vi er også innom byggeier- og leietakerproblematikk. Og hvilke initiativordninger som vil være hensiktsmessig for det grønne skiftet. Vi avslutter som alltid med spådommer for fremtiden av episodens gjest.

Episoden «Digitalisering av eiendomsbransjen: Kloden har ikke tid til å vente» hører du der du lytter på podkast.