Batteriteknologi: Grønn elektrifisering - Hjort
Hva leter du etter?

Batteriteknologi: Grønn elektrifisering

Økt elektrifisering og bruk av fornybare og klimavennlige energibærere er en viktig del av det grønne skiftet. Kan verdikjeden for batterier i fremtiden bli en bærekraftig norsk industri? Vi snakker med Eivind Aarnes Nilsen

Hør episoden på Spotify ved å trykke her og på iTunes her.
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Episode 16

Den siste tiden har batteriproduksjon i Norge fått mye oppmerksomhet, alt fra etablering og produksjon av råvarer til batterier, battericeller og gjenvinning av materialer. I denne episoden får vi status fra bransjen, og hører hvilke muligheter batteriteknologi gir norsk industri.

Episodens ekspert er Eivind Aarnes Nilsen

Eivind Aarnes Nilsen startet sin karriere som advokat med spesialisering innenfor fagområdet fornybar energi. I dag er han juridisk direktør i Lithium Werks Group og gründer av batteriteknologiselskapet Hagal.

Hva er batteri?
Et elektrisk batteri er en komponent som har en lagret energi i kjemisk form, og som kan avgi den i elektrisk form. Komponentens mobile og grønne egenskap gjør at den får mye oppmerksomhet i klimadebatten, spesielt Litium-ionbatterier, som er en samlebetegnelse på en gruppe oppladbare batterier.

For å gi et innblikk i batterienes verdikjede og batteriets mange muligheter, redegjør Eivind for ulike batterityper og deres egenskaper.

Viste du at «Klimakur 2030» peker ut batteriteknologi som et viktig område i den grønne omstillingen? Energisk har en egen episode om Klimakur hvor Sveinung Rotevatn gjester studio. Hør den her.

Batteriets verdikjede
Norge har en tydelig ambisjon om å nå Parisavtalen klimamål, samtidig med å skape grønn vekst. Her spiller batteriteknologi en viktig rolle.

I denne episoden er vi innom hvordan hele verdikjeden til batterier er viktig for en bærekraftig industri. Norge er allerede i gang med å planlegge fabrikker for å produsere avanserte batterimaterialer, i tillegg foreligger det store planer for batteriteknologi. Et sentralt spørsmål er hvor mange norske arbeidsplasser som kan skapes, og hvordan vi kan øke eksporten?

Episoden «Batteriteknologi: Grønn elektrifisering» hører du på Spotify, iTunes og der du lytter podkast.

Hagal er et teknologiselskap som jobber innenfor Li-ion batteri markedet. Selskapet beskrives seg selv som en gamechanger i optimal energi flow, utviklet et banebrytende energisystem ved bruk av andrehånds batterier til mobile og stasjonære batteribanker, ladestasjoner, lading av solkraft, forsyning av lokale net og frekvensstøtte.

Vi hører gjerne fra deg