Strømmarkedet kort forklart - Hjort
Hva leter du etter?

Strømmarkedet kort forklart

Hvordan fungerer egentlig kraftmarkedet? Og hvordan settes prisen? Vi snakker med Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting.

Hør episoden på Spotify ved å trykke her og på iTunes her
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Sesong 6

I denne episoden har Energisk besøk av Marius Holm Rennesund. Marius jobber til daglig med prisprognoser for kraftmarkedet Norden, Baltikum og Europa, og gir en grundig gjennomgang av hvordan strømmarkedet fungerer og hvilke faktorer som påvirker sluttforbrukeren.

Det ligger et ganske komplisert systemet bak med mange ledd, som sørger for at det hvert sekund produseres like mye strøm som det konsumeres

– Marius Holm Rennesund

Hva er engrosmarked og hvorfor har Norge dette systemet?

Strøm skiller seg fra andre vareslag fordi det er en ferskvare. Gjennom engrosmarkedet kan kraftprodusenter, kraftleverandører og større industriforetak fritt kjøpe og selge kraft i konkurranse med tilsvarende aktører i markedet. Hva har dette å si for sluttbrukerne? I denne episoden vil du få et inngående innblikk i prisdannelsen og hvilke faktorer som påvirker strømpriser.

Marius jobber til daglig med prisprognoser for kraftmarkedet Norden, Baltikum og Europa i Thema Consulting. Han har utdanning innen samfunnsøkonomi ved UIO og Kraftanalytikerstudiet ved NHH. 

Strømmarkedet kort forklart (41 min) Energisk – en jusspodkast fra Hjort

Trender og grønn påvirkning i kraftmarkedet

Ønsker du å lære mer om day ahead-marked? Vi har tidligere intervjuet Hans Randen, en veteran i markedet. Med ulike stillinger i både Nord Pool og Nasdaq har Hans reist verden rundt for å delta i utviklingen av kraftmarkedene slik vi kjenner de i dag.

Vi hører gjerne fra deg!