AI-Forordningen
Hva er AI-forordningen
EUs kommende «Artificial Intelligence Act», også kalt «AI Act» (heretter «AI-forordningen») er EUs forsøk på et spesifikt rettslig rammeverk for å regulere visse aspekter av AI.
Forordningen tar sikte på å regulere bruk av AI-systemer på en sektoruavhengig og mest mulig teknologinøytral måte. Målet er å sikre at utviklingen og bruken av AI-systemer er ansvarlig og i tråd med grunnleggende rettigheter, samt å sikre fri flyt av AI-baserte varer og tjenester innen EU. Men den er først og fremst en offentligrettslig regulering, og regulerer i liten grad mer privatrettslige forhold knyttet til AI.
Foreløpig eksisterer kun forskjellige utkast til tekst, men EU har en ambisjon om at forordningen skal vedtas innen utgangen av 2023. Den vil tre i kraft i EU to år vedtakelsen, og Norge vil formodentlig ha som ambisjon å gjennomføre forordningen etter samme tidslinje som EU.
Definisjon av AI
Det finnes ingen generelt akseptert definisjon av AI, men Europaparlamentets seneste forslag definerer et AI-system som:
et maskinbasert system som er designet for å fungere med varierende nivåer av autonomi og som, for eksplisitte eller implisitte formål, kan frembringe utdata slik som prediksjoner, anbefalinger eller beslutninger som påvirker fysiske eller virtuelle miljøer.
Definisjonen er ment å omfatte en rekke ulike typer AI-systemer og teknologier, både nå og i fremtiden, og er også forutsatt harmonisert med internasjonalt anerkjente definisjoner av AI.
Risikobasert tilnærming
AI-forordningen legger opp til en risikobasert tilnærming til regulering av AI, der man opererer med ulike risikokategorier for AI, og hvor høyere risikokategori betyr strengere regulering. AI-systemer som strider med grunnleggende verdier anses å innebære uakseptabel risiko, og vil generelt bli forbudt. Systemer med høy risiko vil blant annet underlegges krav om samsvarsvurdering og registrering.

De fleste AI-systemer for bruk i ordinære virksomheter antas å ville klassifiseres med lav risiko etter AI-forordningen, og vil dermed medføre begrensede plikter etter forordningen. Men det er verdt å merke seg at AI-forordningen først og fremst måler risiko opp mot grunnleggende rettigheter (menneskerettigheter), og ikke kommersiell, teknisk eller juridisk risiko.
Hvem påvirkes av AI-forordningen?
AI-forordningen medfører først og fremst plikter for tilbydere av AI-systemer, og den har størst fokus på AI-systemer som innebærer høy risiko for grunnleggende rettigheter. Tilbydere av slike AI-systemer vil blant annet bli pålagt plikt til samsvarsvurdering og registrering. Det stilles dessuten særskilte krav til grunnmodeller og generelle AI-systemer, inkludert generativ AI.
Virksomheter som bare benytter et AI-systemer i egen virksomhet, uten selv å være tilbydere, pålegges kun begrensede direkte plikter under AI-forordningen, og da også begrenset til AI-systemer med høy risiko. Bruk av høyrisiko AI vil blant annet stille krav til risikovurderinger og menneskelig tilsyn, og dette vil kreve tilstrekkelige ressurser og kompetanse.
Betydning
AI-forordningens fokus på tilbydere og høyrisikosystemer gjør at den antakeligvis vil ha mindre direkte betydning for vanlige virksomheter enn eksempelvis innføringen av GDPR hadde.
Man må imidlertid være klar over hvilken risikoklassifisering de AI-systemer man tilbyr eller benytter har eller vil få etter forordningen. Virksomheter innen kritiske samfunnsområder, slik som transport, helse, energi, finans, telekommunikasjon mv, må også være oppmerksom på at bruk av AI innen deres områder ofte vil klassifiseres med høy risiko.
Det legges opp til et styringsregime med tilsynsmyndigheter og markedsovervåkning både på europeisk og nasjonalt nivå, samt sertifiseringsmekanismer mv. Overtredelser av AI-forordningen kan straffes med bøter inntil 7% av årlig omsetning på verdensbasis, eller EUR 40 millioner dersom dette er høyere. Erfaringene med GDPR tyder også på at sanksjonsregimet vil benyttes til det fulle overfor virksomheter som ikke følger reglene.