Norgeshistoriens første konkurranse om havvind er åpnet!
Hva leter du etter?

Norgeshistoriens første konkurranse om havvind er åpnet!

Tirsdag 29. mars 2023 lyste Olje- og energidepartementet (OED) ut de første konkurransene om prosjektområder til havvind i Norge. Hvordan foregår disse konkurransene? Vi snakker med Ola Hermansen, seniorrådgiver i OED.

Hør episoden på Spotify og på iTunes
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Sesong 6

 

Utlysningen av konkurransene er den første av sitt slag, og markerer startskuddet for kommersiell utbygging av havvind i Norge. Vinnerne av konkurransene får tildelt et prosjektområde med en tidsavgrenset og eksklusiv enerett til å gjennomføre en prosjektspesifikk konsekvensutredning og søke konsesjon etter havenergiloven.

Prosjektområdene er lokalisert i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. I Sørlige Nordsjø tildeles prosjektområdene etter en auksjonsmodell med prekvalifisering, mens prosjektområdene i Utsira Nord tildeles etter en kvalitativ konkurranse uten prekvalifisering.

Hva vil OED legge vekt på i sine kvalitative vurderinger, og hvordan fungerer egentlig en auksjon på havvind? Vi får besøk i studio av vår tidligere kollega Ola Hermansen, som nå jobber med havvind i OED.

 

Ola Hermansen og Sjur Obrestad Gabrielsen

Norgeshistoriens første konkurranse om havvind er åpnet! (E3S6) Energisk – en jusspodkast fra Hjort