Fornybar energi: Året som gikk og endringer som kommer - Hjort
Hva leter du etter?

Fornybar energi: Året som gikk og endringer som kommer

Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Episode 12 og 13

Første sesong av Energisk nærmer seg slutten, vi sparer derfor ikke på godbitene. To driftige damer med solid kunnskap innenfor energirett og lang erfaring fra energibransjen gjester studio; Astrid Skjønborg Brunt og Kristin Bjella.

I episode 12 av Energisk gjennomgår Ola Hermansen, Ingrid Nøvik og Kristin Bjella året som har gått. De er blant annet innom vindbråk, havvind og vannkraftbeskatning.

Vi retter også blikket mot år 2021 og ser nærmere på hvilke endringer som vil prege Europa og hvordan disse endringene vil påvirke energisektoren her til lands. Transmission System Operator (TSO) er her et sentralt begrep. Astrid gir oss et grundig innblikk i hva TSO er, deres oppgaver og samarbeidet med andre europeiske land. I forlengelse av dette vil utviklingen og omleggingen av balansemarkedet også være et tema som berøres.

I episode 13 fortsetter vi den gode samtalen med flere spennende endringer vi forventer i energisektoren det kommende året. Ola presenterer sitt (og mange av våre lytteres) favorittema; havvind. Astrid, med sin kunnskap på energirett på tvers av landegrenser redegjør for EU-kommisjonens strategi for offshore, som omfatter både bunnfast og flytende havvind, i tillegg til bølgekraft, tidevannskraft og flytende solenergi.

Episoden gir også ett innblikk i Combined Grid Solution, altså utvikling av kombinasjonsløsninger. Vi lurer på hvordan dette best kan løses, og om det gir gode muligheter for norsk energibransje. Videre vil EUs arbeid med integrering av kraftflyten i annen infrastruktur være ett av samtaletemaene.

Vi avslutter som alltid med «krystallkula», hvor både Kristin og Astrid gir oss noe å tenke på frem til nyåret.

 

 

Astrid Skjønborg Brunt

Kristin Bjella