Batterier: En teknologirevolusjon? - Hjort
Hva leter du etter?

Batterier: En teknologirevolusjon?

Hvilken rolle kan batterier spille i møte med det grønne skiftet? Vi snakker med seniorforsker på batterier, Jacob Hadler-Jacobsen.

Hør episoden på Spotify ved å trykke her og på iTunes her
Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Sesong 6

Energisk har invitert Jacob Hadler-Jacobsen for å snakke om mulighetene og begrensningene som finnes i dagens batteriteknologi. Er batteri noe Norge burde satse på? Hva er fordelene og ulempene ved hydrogenteknologi? Og er dagens batteriproduksjoner miljøvennlig?

Episodens ekspert er Jacob Hadler-Jacobsen

I startup-selskapet Geniess hjelper Jacob bedrifter finne det rette batteriet for stasjonær energilagring, ofte i forbindelse med fornybar energi som solceller. Dette gjøres ved hjelp av både tekniske og økonomiske analyser.

Det essensielle ved oppladbare batterier, er at de lagrer strøm og strøm er energi. Jacob skrev først en masteroppgave om solcellepanel, der han raskt innså at det største hinderet for mer utbredt bruk av solceller er mangelen på billig energilagring. det finnes allerede gode solceller. Dette gjorde at han valgte å gå videre med en PhD om batterier, hvor han blant annet så på de teoretiske begrensingene på hvor god og billig batteriteknologi kan bli. Han mener at vi ikke vil klare å gå bort fra kull- og gasskraft uten en måte å lagre energien på. Batterier er rimelig godt egnet for dette formålet.

Hva er forskjellen mellom batterier og hydrogen i funksjon og utforming? Hydrogenteknologi kan ved hjelp av en brenselcelle gi nærmest en ubegrenset lagringskapasitet, mens et litium-ionbatteri blir fort fylt opp. På en annen side er energitapet langt større ved hydrogen (50-70%) enn for batterier (10-20%).  I tillegg er hydrogeninstallasjoner fortsatt svært kostbart.

Bør Norge satse på batteriproduksjon?

Jacob mener Norge har potensielt gode forutsetninger for batteriproduksjon i forhold til andre europeiske land, takket være vannkraften. Selv om den norske batterikunnskapen i dag ligger et godt stykke bak land som Japan og Kina, hadde vi heller ikke mye kompetanse på olje før vi fant det, sier Jacob. Han tror også det vil være dumt av europeiske nasjoner å ikke ha noe selvforsyning av batterier, som vil være svært sentralt i fremtiden.

Står vi midt i en batterirevolusjon?

Lurer du på hvordan fremtiden kan by på biler som lader hus og batteriprodusenter som lover en million kilometer rekkevidde på elbiler? Hør på episoden her. 

 

Batterier: En teknologirevolusjon? () Energisk – en jusspodkast fra Hjort