Klimakur 2030: Elektrifisering, CCS og trekkspill - Hjort
Hva leter du etter?

Klimakur 2030: Elektrifisering, CCS og trekkspill

Energisk – en jusspodkast fra Hjort | Episode 5

Det som gjør både klimapolitikk og energirett så interessant, men også vanskelig, er at det handler om nesten alt. Jurist, politiker og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn gjester Energisk for å svare på hvordan Norge skal nå sine klimamål ved å redusere utslipp og øke elektrifisering.

I denne episoden er målet å lære mer om Klimakur, en utredningen på over tusen sider om hvordan Norge skal få til lovede utslippskutt i ikke-kvotepliktig sektor på 45 prosent innen 2030. Klima- og miljøminister forklarer Klimakur 2030, og hvilke endringer i lover og regler utredningen kan medføre.

Vindmøller, vannkraft og nettutbygging blir også diskutert, og hvordan produksjon av energi bør spille på lag med naturen, både praktisk og visuelt.

Som i episode 4 kommer vi innom Langskip, et av de første CCS-prosjektene i verden som utvikler en infrastruktur som har kapasitet til å lagre betydelige mengder CO2. I Klimakur 2030 er karbonfangst og lagring ett viktig tiltak. Prislappen på prosjektet er på 125 milliarder, men vil ifølge Rotevant gi oss mye – hvis prosjektet lykkes.

Energisk finner du på Spotify, iTunes og andre steder du hører podkast. Abonner nå, så blir du varslet når nye episoder er tilgjengelig.

Episodens ekspert, Sveinung Rotevatn

Fakta

Sveinung Rotevatn er jurist, Venstre politiker og klima- og miljøminister i Erna Solbergs regjering. På oppdrag fra regjeringen har en faggruppe ledet av Miljødirektoratet analysert potensialet for å redusere ikke-kvotepliktige utslipp av klimagasser. Rapporten med navnet "Klimakur 2030" peker ut tiltak som øker opptaket og reduserer utslipp.