Hovedinnholdet i Data Act
Hvilke data omfattes?
Et sentralt element i regelverket er at brukeren av et tilkoblet produkt eller en relatert tjeneste får rett til å få utlevert data som genereres ved bruk, eksempelvis data som samles inn automatisk gjennom sensorer og systemer i produktene. Det er kun “tilgjengelige” rådata og metadata som omfattes av forordningen. Ferdigbehandlede analyser, aggregerte modeller og data som inneholder forretningshemmeligheter eller åndsverk er altså unntatt. Virksomheter må derfor kartlegge og skille klart mellom data som omfattes av delingsplikten, data som er unntatt, og informasjon som eventuelt må anonymiseres eller skjermes.
Rett til tilgang og overføring
Data skal gjøres tilgjengelig uten kostnad for brukeren, i et strukturert og maskinlesbart format, fortrinnsvis via digitale grensesnitt (API-er).
Brukeren får videre rett til å instruere at dataene overføres direkte til en tredjepart etter eget valg. Dataansvarlig (produsenten eller tjenesteleverandøren) har da plikt til å tilrettelegge for dette. Dataene kan imidlertid ikke benyttes til å kopiere produkter, bygge konkurrerende enheter eller forsøke å utlede forretningskritisk informasjon om produsenten.
Det er også visse begrensninger ift hvilke aktører som kan kreve data overført til seg: Store plattformselskaper som omfattes av Digital Markets Act (såkalte «gatekeepers»), typisk Google, Microsoft, Amazon, Apple m.fl., kan ikke være mottakere under denne ordningen.
Bytte av skytjenester
Virksomheter som benytter skytjenester får nye rettigheter til å flytte sine data og digitale ressurser til andre tjenesteleverandører uten unødig forsinkelse, datatap eller ekstra kostnader. Fra januar 2027 skal det heller ikke kunne kreves standardgebyrer for overføring av data (såkalte «exit fees»).
Skyleverandører må sikre teknisk interoperabilitet, benytte vanlige formater og gjøre nødvendige eksportverktøy tilgjengelige for å tilrettelegge for dette. Det skal også gis tydelig informasjon om betingelsene for tjenestemigrering.
Forbud mot urimelige vilkår
Data Act forbyr urimelige avtalevilkår i situasjoner hvor det foreligger ubalanse mellom partene, særlig til ugunst for små og mellomstore virksomheter. Plikten til å dele data skal skje på rettferdige, rimelige og ikke-diskriminerende vilkår, populært forkortet FRAND (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory). Det må antas at terskelen for hva som i denne sammenheng vil være tillatt ikke nødvendigvis vil være sammenfallende med hva som er tillat etter avtaleloven § 36. EU-kommisjonen vil i løpet av 2025 publisere modellklausuler som veiledning. Dette kan også får betydning for eksisterende standardavtaler og lisensbetingelser – særlig der en part i praksis har enerett til data som andre aktører er avhengige av for å kunne levere sine tjenester.